4 odsłony sernika, które znajdziesz w Słodkich Pokusach

Ciasta Bydgoszcz

Niegdyś nasze babcie przygotowanie sernika rozpoczęły od wyjęcia glinianej misy i wielkiej drewnianej kuli, którą ucierało się masę, stopniowo dodając do niej każdy składnik po kolei. Dziś zadanie te jest znacznie ułatwione, bo produkcja sernika przebiega znacznie szybciej. Jednak w dalszym ciągu ważne są wartościowe składniki, bez których idealny sernik po prostu się nie uda. Na próżno szukać w naszej cukierni masy serowej z wiaderka. Twaróg, który jest głównym składnikiem każdego sernika to drogocenny produkt, który pozyskujemy od lokalnych dostawców i mielimy go sami. Jakie więc rodzaje sernika tworzymy z bezcennego sera w Słodkich Pokusach?

Sernik wiedeński– ciasto nie tylko na wielkanoc

Wilgotny, puszysty i po prostu pyszny. Taki właśnie jest dobrze wszystkim znany sernik wiedeński, który bardzo często gości na naszych stołach. Wykonujemy go z pełnotłustego, aż trzykrotnie mielonego twarogu. Sernik wiedeński charakteryzuje się tym, że nie ma spodu. Dzięki temu żaden inny smak nie zakłóca tego, który kosztując, doznajemy samej masy twarogowej. Sekretem idealnego sernika wiedeńskiego jest wypośrodkowanie jego słodkości, aby nie był mdły, a zarazem delikatny w smaku. Może być on ubrany w skórkę pomarańczową i uwielbiane przez niektórych rodzynki.

Czym charakteryzuje się sernik królewski?

Sernik królewski to rodzaj wypieku dla wybitnych łasuchów. Oprócz masy serowej można odnaleźć tu smaki kakao, które doskonale komponuje się z całością ciasta. Tradycyjny sernik królewski pieczony jest w prostokątnej formie, a jego wygląd przypomina deser tiramisu. Dzieje się tak za sprawą kruchego kakaowego spodu, a także jego wierzchu okraszonego również kruszonym ciastem kakaowym. Sernik królewski jest kremowy, wilgotny i aromatyczny.

Tradycyjny sernik królem każdego przyjecia

Sernik tradycyjny zwany również sernikiem krakowskim to klasyka wypieku, którą zna każdy z nas. Składa się on z kruchego spodu, masy połączonej z bakaliami lub samymi rodzynkami i zazwyczaj czekoladowego wierzchu, lub tego uprusznego cukrem pudrem. Sernik tradycyjny dzięki pieczeniu w niższej temperaturze jest aksamitny w smaku i idealnie puszysty. Ciasto te zachwyca swą prostotą i zostaje w pamięci na bardzo długo.

Sernik na zimno– sernik z galaretką

Sernik na zimno jak sama nazwa wskazuje, nie wymaga pieczenia. Jest on chętnie wybierany w okresie letnim, jako idealny deser podczas przyjęć na świeżym powietrzu. Do jego produkcji tak jak do jego poprzedników, używa się również pełnowartościowego twarogu, ale połączonego z odrobiną żelatyny, która usztywnia masę. Spód sernika na zimno może stanowić kruche ciasto, biszkopty lub herbatniki, a jego wierzch zdobić galaretka z owocami lub same sezonowe owoce. Choć sernik na zimno z dietetycznym deserem nie ma nic wspólnego, to wart jest każdej pochłoniętej kalorii.

Sernik domowy to sekret naszej wieloletniej pracy

Doskonale wiemy, jaka receptura sprawi, że sernik wiedeński, sernik tradycyjny, sernik królewski czy sernik na zimno będzie smakował jak u babci. Wiemy także jak upiec sernik, aby on nie opadł i jaki czas schładzać ten na zimno. Sekretem naszej pracy jest nasza kreatywność, chęć doskonalenia swoich umiejętności, a także słuchanie naszych klientów. To Wy jesteście wyznacznikiem naszych standardów i już nie raz się przekonaliśmy, że warto Was słuchać. Tymczasem zapraszamy do Słodkich Pokus i skosztowania naszych wykwintnych serników.