Tradycyjne świąteczne ciasta, które muszą znaleźć się na każdym stole

Ciasta Bydgoszcz

Święta to niewątpliwie niezwykły czas. Dzieci nie mogą doczekać się już prezentów, tata odpowiedzialny jest za aranżację oświetlenia i dostarczenia do domu choinki, a mama tworzy w kuchni magię zapachów i smaków. Choć w Wigilię na stole swoje miejsce znajdują postne potrawy, już po uroczystej wieczerzy stół zapełnia się ulubionymi ciastami i tradycyjnymi wypiekami, na które wszyscy czekamy cały rok. Jakie ciasta i słodkości wpisują się w celebrację Świąt?

Piernik- wspaniały aromat Bożego Narodzenia

Ciasto piernik to tradycyjne ciasto wypiekane w Polsce na Boże Narodzenie. Ma ono intensywny zapach, obok którego nie da się przejść obojętnie. Do tego dodatek do ciasta miodu, korzennej przyprawy i powideł sprawia, że wypiek ten jest wyjątkowy w smaku. Ciasto piernik można przygotować na kilka sposobów. Modyfikacje przepisu pozwalają na wplecenie w ciasto ulubionych smaków, które zaspokoją oczekiwania domowników. Mianowicie:

Piernik klasyczny– to najprostsza forma tego ciasta. Wystarczy połączyć składniki takie, jak: mąka, miód, cukier, jajka, masło, korzenne przyprawy, powidła śliwkowe i po upieczeniu otrzymamy tradycyjny piernik.

Piernik z orzechami– w tej wersji do tradycyjnego ciasta dodajemy ulubione posiekane orzechy.

Piernik z owocami- jeśli lubimy suszone owoce i chcemy, aby ciasto było bardziej wilgotne, możemy dodać do masy śliwki, morele lub figi.

Piernik z czekoladą– dla łasuchów idealny będzie dodatek czekolady. Dzięki temu ciasto będzie bardzo aromatyczne i słodsze.

Ciasto piernik na Święta

Makowiec- obowiązkowy akcent Świąt

Ciasto makowiec to kolejne tradycyjne ciasto, które już często w rogu stołu Wigilijnego zachwyca swym wyglądem i kusi po zjedzeniu wieczerzy. Podstawą makowca jest ciasto drożdżowe, do którego dodawana jest masa makowa i bakalie. Makowiec idealnie wpasowuje się w tradycję świąt Bożego Narodzenia, podkreślając je aromatem. Dlaczego makowiec występuje w tak ciekawej formie? Otóż, aby układał się on w formie rolady, ciasto dzieli się na dwie części i rozwałkowuje je się w formie prostokątów. Następnie na jeden prostokąt nakłada się masę makową, przykrywa się masę kolejnym płatem ciasta i zawija w rulon. Dzięki temu po przekrojeniu ciasto makowiec wygląda jak spirala.

Tradycyjny makowiec z cukierni

Sernik- król świątecznego stołu

Ciasto sernik znane jest chyba na całym świecie. Jest ono kremowe, puszyste i rozpływające się w ustach. Sernik przeszedł wiele metamorfoz, ale również występuje wiele jego rodzajów. Sernik tradycyjny to ten, który nie ma żadnych dodatków. Sernik nowojorski powstaje na bazie serka typu philadelphia. Spód ciasta stanowią pokruszone ciasteczka z dodatkiem masła, a wierzch zostaje oprószony cukrem pudrem. Sernik wiedeński jest niezwykle wilgotny. W przepisie znajduje się duża ilość jaj i rodzynki lub kandyzowana skórka.  Znów sernik królewski to propozycja dla smakoszy czekolady. Spód sernika królewskiego stanowi czekoladowy spód, a wierzch ciasta ozdobiony jest również czekoladową kruszonką. Każdy rodzaj sernika jest wyjątkowy i każdy z nich zasługuje na miano króla Świąt Bożego Narodzenia.

Sernik na święta

Miodownik- staropolska tradycja wypieków

Ciasto miodownik występuje z dodatkiem miodu, kremu kajmakowego i budyniowego. Jego postawą jest kruche ciasto, które stanowi również blaty do wspomnianych mas. Miodownik jest jednym z najpopularniejszych ciast wypiekanych na Święta Bożego Narodzenia. Ciasto te idealnie wkomponowuje się w magiczną atmosferę, doskonale smakuje i pięknie prezentuje się na świątecznym stole.  Ciekawostką jest fakt, że w 2019 w miejscowości Września upieczono największy na świecie miodownik, który mierzył 20m i ważył 2 tony.

Tradycyjny miodownik na Święta

Orzechowiec- chrupiące orzechy w rozpływającej się masie

Ciasto orzechowiec od wieków wypiekany jest w polskim domach w okresie świątecznym. Orzechowiec jest łatwym ciastem do wykonania i składa się z dwóch warstw- ciasta kruchego i masy orzechowej. Kruche ciasto jest chrupiące i delikatne w smaku, natomiast masa orzechowa- słodka i kremowa. Do ciasta orzechowca można dodać dowolne orzechy, jednak tradycyjny orzechowiec zawiera orzechy włoskie, które idealnie oddają charakter Świąt. Orzechowiec to ciasto, które zachwyca swym smakiem i aromatem. Jest ono idealnym deserem na świąteczny stół.

Ciasto z orzechami na Święta Bożego Narodzenia

Keks- bakalie zanurzone w prostej formie

Ciasto keks jest jak świąteczna choinka. Jest tradycyjny, elegancki i zawsze raduje. Ciasto te od wieków wypieka się w polskich domach na Święta Bożego Narodzenia. Keks jest wypiekiem, który nie wymaga specjalnych zdolności cukierniczych. Wystarczy połączyć ze sobą takie składniki jak: mąka, cukier, jajka, masło i bakalie. Następnie masę należy przełożyć do formy- keksówki i upiec w piekarniku. Keks to także ciasto, które pozwala na eksperymenty. Można dodać do niego nutkę alkoholu, czekolady, karmelu, korzennych przypraw, a także kreatywnie je ozdobić.

Ciasto z bakaliami na świąteczny stół

Bezowe choinki- klasyka wpleciona w świąteczną tradycję

Bezowe choinki to propozycja dla dużych i małych łasuchów. Beziki nie tylko będą doskonale smakowały, ale także idealnie wpasują się w świąteczny wystrój. Do stworzenia choinkowych bezików wystarczy użyć białek jaj, cukru i barwnika spożywczego. Oczywiście nie jest konieczne jego użycie, bo choinkowe beziki mogą występować w oprószonej śniegiem, białej wersji. Dodatkowo przed włożeniem do piekarnika bezy zostają ozdobione posypką cukrową, dzięki czemu wyglądają jak bajkowe, małe choinki.

Świąteczne beziki w kształcie choinki

Pierniczki-obowiązkowy kulinarny punkt Bożego Narodzenia

W każdym domu już przed Świętami wyczuwalny jest zapach korzennej przyprawy. To wszystko za sprawą pierniczków, które nie tylko zostają zjadane, ale także zdobią choinkę w czasie Bożego Narodzenia oraz stanowią doskonały podarunek dla wielu osób. Pierniczki można przygotować w różnych kształtach i fantazyjnie je ozdobić. Pierniczki tradycyjnie przygotowuje się z mąki, masła, cukru, miodu, korzennych przypraw i jajek. Pieczenie pierników to także świetny sposób na wspólne spędzanie czasu. Dzieci uwielbiają je dekorować, a rodzice zadbają o odpowiednią konsystencję ciasta i formę pierniczków.

Tradycyjne polskie pierniki

Ciasta i torty na zamówienie Bydgoszcz

Gdy brak czasu na przygotowanie Świątecznych wypieków

Świąteczna gonitwa czasami uniemożliwia nam przygotowanie dań, które wcześniej zaplanowaliśmy. Szczególnie w przypadku ciast, jeśli chcemy mieć ich wiele rodzajów, nie sposób sprostać takiemu wyzwaniu. Dlatego serdecznie zapraszamy Cię do naszej cukierni, gdzie znajdziesz bogactwo Bożonarodzeniowych smaków i aromatów, a Twoi goście zostaną uraczeni tradycyjnymi polskimi wypiekami.