Jak przechowywać torty i ciasta po odbiorze z cukierni?

Cukiernia Bydgoszcz | Torty na zamówienie Bydgoszcz | Torty ślubne Bydgoszcz | Torty urodzinowe Bydgoszcz

Zbliża się ważna data w kalendarzu i wszystko masz już zapewne dopięte na ostatni guzik. Jakiś czas temu zamówiłeś tort i ciasta w cukierni, żeby mieć pewność odbioru wyrobów na czas. Tort jest idealnie dopracowany, każdy detal współgra z Tobą i charakterem Twojej imprezy, a ciasta są idealnym dopełnieniem słodkiego stołu. Nadszedł czas odbioru Twoich zamówionych wyrobów cukierniczych, a do imprezy zostało jeszcze kilka godzin.

Masz godzinę, żeby Twój tort oraz ciasta nie rozpłynęły się na chodniku.

Cukiernia nie będzie niczemu winna, bo my dokonaliśmy wszelkich starań, żeby tort utrzymał się w stałej konsystencji. Każdy klient dostaje też szczegółową instrukcję, a dalsza podróż Twoich łakoci zależy tylko od Ciebie. Więc połóż tort na płaskiej powierzchni, zabezpiecz go tak, żeby nie przesuwał się w czasie jazdy i bezpiecznie zawieź go do miejsca, gdzie będzie czekał na swoje wejście. To samo tyczy się ciast, które muszą jak najszybciej trafić do chłodnego miejsca.

Co zrobić z tortem i ciastami przed rozpoczęciem imprezy?

Każdy standardowy tort składa się z biszkoptu, kremów, mas połączonych z owocami i obudowy całego tortu, która często ma w swoim składzie masło lub żelatynę. Takie ciasta, jak sernik, galaretka, karpatka, wszelkie ciasta z kremem lub owocami, łączy podstawowa cecha- nie mogą stać w ciepłym pomieszczeniu. Zarówno zamówiony tort, jak i inne łakocie potrzebują chłodu, a temperatura powinna wynosić od 3 do 5 stopni C. W takim miejscu powinno też być sucho i nie mogą znajdować się inne produkty o intensywnym zapachu, bo każde ciasto czy tort w momencie je pochłonie, a tego na pewno byś nie chciał. 

Najlepszym pomysłem byłoby włożenie tych smakołyków do lodówki, która ma określoną temperaturę. Więc jeśli masz dużą lodówkę i nie znajduje się w niej bigos czy sałatka warzywna to śmiało słodkości, mogą tam poczekać na swoją kolej podania. Co, jeśli w lodówce nie widać już nawet światła, bo jest wypchana po brzegi potrawami na przyjęcie? 

Niestety bigos i sałatka muszą znaleźć sobie inne miejsce, bo jedynym odpowiednim miejscem przechowywania tortu i ciast jest właśnie lodówka i chłodnia. Zakładam, że nie masz w domu chłodni, więc zostańmy przy lodówce. 
Wyroby te dostajesz od nas odpowiednio opakowane. Najlepszym pomysłem, jaki pojawił się teraz w Twojej głowie, jest włożenie ich do lodówki tak, jak je przygotowaliśmy. Jeśli jednak półki są za niskie, możesz delikatnie wyjąć smakołyki z opakowań i w taki sposób je włożyć, ale pamiętaj-wyroby nie mogą nakładać się na siebie.

Ile tort i ciasta przed podaniem powinny być schładzane?

Czas przechowywania jest różny ze względu na składniki zamówionego tortu czy ciasta
Zalecamy, aby nasze torty odpoczęły w lodówce 45 min przed podaniem. Wtedy będziesz mógł łatwo pokroić tort i da Ci to pewność, że ozdoby będą współpracowały z nożem. To samo tyczy się ciast z kremem, galaretki, czy sernika. Ciasta kruche mogą spokojnie stać na blacie kuchennym, przykryte folią spożywczą.  
Kiedy zejdą się już goście, obiad zostanie zjedzony i przyjdzie czas, na słodkości pamiętaj, żeby nie stały one zbyt długo na stole. Tort najlepiej schować zaraz po pokrojeniu, a ciasta po kawie powinny wylądować z powrotem w chłodnym miejscu. 

Co w przypadku, gdy po przyjęciu zostanie Ci sporo łakoci? 
Możesz zapakować małą paczuszkę każdemu z gości. Będzie to na pewno miły gest, a Ty tym samym pozbędziesz się tysięcy kalorii z lodówki 🙂 
Jeśli wyrobów zostało niewiele, możesz je zostawić, część zamrozić, a reszta niestety wyląduje w śmietniku.

Ile tort i ciasta mogą stać w lodówce?

  • Wszystkie smakołyki, w których jest bita śmietana, mogą być przechowywane do 6 godzin. 
  • Tort i ciasta z kremem lub śmietaną mają na spożycie 18 godzin. 
  • Ciasta z owocami mogą zostać z Tobą na dłużej, bo zwykle ich czas przydatności kończy się do 48 godzin. 
  • Sernik musi zniknąć w ciągu 36 godzin.
  • Jabłecznik musisz bacznie obserwować, ale dzięki kruchemu ciastu zazwyczaj jest świeży przez kilka dni.

A co z zamrażaniem?

Są tu i takie wyroby cukiernicze, które śmiało możesz zamrozić, ale pamiętaj, że raz zamrożone nie będą nadawały się do ponowienia tej czynności. 
Możesz zamrozić:

  • sernik,
  • biszkopt,
  • tort lodowy,
  • ciasto francuskie.

Te produkty mogą być w zamrażarce do 2  miesięcy. Najlepiej zawinąć je w folię aluminiową, nakleić kartkę i podpisać, kiedy były zamrażane, aby wiedzieć, jak długo ciasta są zdatne do spożycia.

Zamówione torty i ciasta są w Twoich rękach.

Bez tortu i ciast nie ma udanej imprezy. Nie tylko są obowiązkowym elementem stołu, ale też są doceniane za kunszt smakowy. My staramy się, aby każdy nasz wyrób był wyjątkowy i niepowtarzalny, dlatego dajemy Ci możliwość zamówienia indywidualnego tortu, czy ciasta i otrzymujesz od nas też ważną instrukcję, jak obchodzić się z naszymi dziełami. To, czy nasze wyroby dotrwają do końca imprezy zależy tylko od Ciebie. Zadbaj o nasze wyroby cukiernicze, a my odwdzięczymy się niezapomnianym smakiem, który zostaje w pamięci Twojej i gości na długo.