Biszkopt stanowi spód wielu ciast, do których można dodać składniki, które ubóstwia niejeden łasuch. Sekret tkwi w tym, aby sam biszkopt nie był zbyt suchy i tworzył spójną całość. Biszkopt, który pieczemy w naszej cukierni to wyjątkowy wypiek, który jest stworzony z ekologicznych jaj, nadających biszkoptowi intensywnego koloru. Nie jest on także ani za suchy, ani zbyt mokry i często z wyczuwalną lekką nutą cytryny lub na życzenie klienta z posmakiem alkoholu. Dawniej biszkopty były pieczone dwukrotnie – po wyjęciu z formy były ponownie wkładane do pieca, aby były bardziej zwarte. Dziś piece, którymi dysponujemy pieką tak dobrze, że ten zabieg jest zbędny.
Do ciast ze spodem biszkoptowym zaliczamy:
- Czekoladowy biszkopt budyniowy z dodatkiem owoców
Składniki: masło, mleko, cukier, jajka, budyń, sezonowe owoce, gorzka czekolada.
- Cappuccino
składniki: jajka, mąka, cukier, proszek do pieczenia, kawa cappuccino, cukier puder.
- Chmurka cytrynowa
składniki: jajka, mąka, cukier, proszek do pieczenia, cytryna, budyń, masło, śmietana kremówka, skórka z cytryny.
- Ciasto kokosowe
składniki: jajka, mąka, cukier, proszek do pieczenia, śmietana kremówka, wiórki kokosowe, mascarpone, biała czekolada, laski wanilii.
- Toffi
składniki: jajka, mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao, mleko, śmietana kremówka, czekolada.
- Ambasador
składniki: jajka, mąka, cukier, proszek do pieczenia, budyń, kakao, masło, czekolada, śmietana.